Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. ♥
Keratosis Pilaris är den i Sverige absolut vanligaste ofarliga hudsjukdomen vi har. De flesta som har den lider inte av den och även om många får symptom så vet de allra flesta inte ens att de har den.
Hudåkommans mest framträdande symptom är små knottror på huden. Dessa knottror kan dyka upp var som helst på kroppen, mest vanligast förekommande är dock att man får dem på överarmarna samt på utsidan av låret. Dessa knottror är ofta små i storleken och vita, bruna eller röda. Vanligt är att området runt omkring också får en rödaktig ton. Man kan likna knottrorna med knottrorna på en person som har gåshud.
Våra favoritprodukter för dig med Keratosis Pilaris
Bioglycolic Facial Cleanser, 237 ml, Jan Marini
Till butiken
AHA/BHA Exfoliating Cleanser, 200 ml, Murad
Till butiken
Salicylsyra för huden, 100 ml, Salsy-Vase
Till butiken
Kräm för torr hud och eksem, 400 g, Calmuril
Till butiken
Varför får man Keratosis Pilaris?
Anledningen till att en person får Keratosis Pilaris kan bero på många olika faktorer där genetik i högsta grad är en påverkande faktor. Man vet att cirka 50 – 70% av personer med Keratosis Pilaris har en genetisk predisposition och det är ofta en eller både föräldrarna som har Keratosis Pilaris men kanske inte i samma utsträckning.
Men vilka exakta faktorer som påverkar och gör att någon får Keratosis Pilaris är fortfarande oklara. Det man vet är att personer med överproduktion av keratin, en förhorningsrubbning i huden, ofta får Keratosis Pilaris. Detta leder till att hårsäcksmynningarna blir igenpluggade av keratin samt döda hudceller. Detta i sig leder till att hårsäckarna blir inflammerade.
Det är vanligast att sjukdomen visar sig vid 10 års-åldern och det är även vanligt att tillståndet förvärras under puberteten. Man kan få åkomman oavsett ålder men en majoritet får det vid en relativt låg ålder.
“Kycklinghud” eller “gåshud”
För de flesta blir Keratosis Pilaris aldrig ett problem och nånting många vänjer sig vid att ha. Men för vissa kan det bli ett problem som man vill ta tag i. Och lyckligtvis krävs det inte mycket för att hålla denna sjukdom i styr. En vanlig anledning till att personer väljer att göra något åt sin Keratosis Pilaris är att det blir ett visuellt problem.
Ibland liknas hudåkomman med knottrorna på kycklingskinn, därav det mindre smickrande smeknamnet “kycklinghud”.
Behandling mot Keratosis Pilaris
Keratosis Pilaris går inte att bota, däremot att behandla och hålla i schack. Det går relativt enkelt att reducera storleken på knottrorna samt få dem mindre synliga. Om du har Keratosis Pilaris behöver du inte gå till en läkare.
Vi rekommenderar att du prövar egen behandling först men såklart uppsöka läkare om du inte uppnår önskat resultat eller känner att du har nedsatt allmäntillstånd på grund av hudåkomman.
Bästa produkterna mot Keratis Pilaris
Det finns ett flertal olika salvor som fungerar effektivt på Keratis Pilaris, exempelvis
- alfa-hydroxisyra (AHA-syra)
- glykolsyra (en form av AHA-syra)
- mjölksyra/lactic acid (en form av AHA-syra)
- retinoider
- salicylsyra (BHA-syra)
För att förbättra hudtillståndet krävs några olika saker. Om du vill minimera uppkomsten av knottror så gör du det bäst genom exfoliering samt kontinuerlig återfuktning.
Det finns otroligt många olika produkter på marknaden idag och det kan vara svårt att veta exakt vilken typ av produkt man ska titta efter – det man bör titta efter är produkter som innehåller PHA-, BHA- eller AHA-syror. Det kan vara bra att vänja huden genom att starta med en mildare syra och sedan successivt öka koncentrationen.
Kombinera gärna en AHA-syra – som verkar exfolierande, med en PHA-syra – som är fuktgivande och mjukgörande. Syrorna är ett effektivt hjälpmedel för att få bort de döda, yttre hudcellerna.
I övrigt bör du tänka på att Keratosis Pilaris hänger ihop med torr hud, så var noga med att regelbundet smörja in huden med en återfuktande kräm. Det finns även goda uppvisade resultat med bland annat kokosolja, äppelcidervinäger och olivolja.
1. Ren Glycolic Acid/Glykolsyra 7%
Glycolic Acid 7% Toning Solution, 240 ml, The Ordinary
Glykolsyra är en AHA-syra som ofta utvinns ur mjölkprodukter eller ur växtsocker. AHA-syran arbetar på det övre hudlagret med att få bort torra, gamla hudceller och samtidigt förnya cellproduktionen. Fungerar bra på Keratosis Pilaris då den hjälper till att få bort döda hudceller på ytan.
Stor flaska med 240 ml. Applicera genom att fukta en bomullspad och stryk över området. Skölj inte av.
Läs mer och köp till bäst pris här.
2. Rengöring med glykolsyra 15% och sorbitol
Bioglycolic Facial Cleanser, 237 ml, Jan Marini
Denna rengöring är egentligen till för ansiktet, men kommer i en flaska på 237 ml och är så pass dryg att den även fungerar för att rengöra områden med Keratosis Pilaris. Den rengör och exfolierar utan att torka ut huden.
Innehåller glykolsyra som djuprengör och förnyar huden och sorbitol som är en naturlig fuktbevarare. Applicera morgon och kväll på dina problemområden, skölj med ljummet vatten och smörj sedan in med en fuktbevarande kräm.
Läs mer och köp till bäst pris här.
3. Skrubb med salicylsyra, mjölksyra och glykolsyra
AHA/BHA Exfoliating Cleanser, 200 ml, Murad
Peelingcreme med salicylsyra, mjölksyra och glykolsyra som exfolierar och rengör. Huden får, efter regelbunden användning, en fin och jämn struktur.
Massera in över området i cirka 1 minut och skölj sedan av med ljummet vatten. Återfukta rikligt.
Läs mer och köp till bäst pris här.
4. Kroppsskrubb med glykolsyra och exfolierande korn
Bioglycolic Body Scrub, 237 ml, Jan Marini
Body scrub med glykolsyra och exfolierande granuler som effektivt exfolierar huden och ger en jämn struktur. Passar perfekt för förhårdnade områden, exempelvis de områden som har Keratosis Pilaris, och främjar en slätare hud.
Applicera en klick på huden och massera in. Skölj noggrant. Bör användas dagligen för bästa resultat.
Läs mer och köp till bäst pris här.
5. Kräm med salicylsyra 2%
Salicylsyra för huden, 100 ml, Salsy-Vase
Salysvase är en kräm med salicylsyra som fungerar mycket effektivt på fjäll, döda hudceller, orenheter och sårskorpor. Krämen verkar uppmjukande upplösande och gör att hudförhårdnaderna lätt kan avlägsnas. Mycket prisvärd och räcker länge.
Stryk ut ett tjockt lager på dina problemområden, täck över och låt verka över natten. Massera sedan in resterna av salvan. Upprepa regelbundet vid behov.
Läs mer och köp till bäst pris här.
6. Intensivt återfuktande lotion
AtoControl Care Lotion, 400 ml, Eucerin
Body lotion som snabbt lugnar torr och kliande hud. Hjälper till att återställa hudbarriären vilket är viktigt både efter att man använt aktiva ingredienser (syror) men också då problemen med Keratosis Pilaris blir bättre av kontinuerlig återfuktning.
Applicera dagligen i början, sedan regelbundet vid behov.
Läs mer och köp till bäst pris här.
7. Receptfritt läkemedel för torr hud
Fuktighetsbevarande kräm, 400 g, Calmuril
Calmuril är ett receptfritt läkemedel vid behandling av torr och förtjockad hud. Fungerar mjukgörande vid eksem och lindrar dessutom klåda. Innehåller 10% karbamid och 5% mjölksyra.
Läs mer och köp till bäst pris här.
8. Body lotion med glykolsyra 15%
Bioglocylic Hand + Body Lotion, 119 g, Jan Marini
Vetenskapligt framforskad lotion som förbättrar hudens struktur med synliga resultat. Funkar bra på åldrad och miljöskadad hud – men även för Keratosis Pilaris som kräver intensiv återfuktning.
Krämen hjälper till att förnya hudens textur och främjar en slätare hud. Används med fördel tillsammans med Bioglycolic Body Scrub från samma serie. Innehåller 15% glykolsyra.
Läs mer och köp till bäst pris här.
Lämna en kommentar